Ľudské telo je plné mikroplastov. Päť spôsobov, ako sa dostávajú do tela a ako ich eliminovať.

V roku 2024 sa problém mikroplastov stáva porovnateľným s problémom cigariet v 60. rokoch, uvádza Business Insider. Malé plastové častice zamorili životné prostredie a v čoraz väčšom množstve sa dostávajú do ľudského tela. Vedci ich našli v krvi, cievach, pečeni, semenníkoch, placente a mnohých ďalších orgánoch.

Ide o častice plastov menšie ako päť milimetrov, ktoré majú rôzne formy, tvary a veľkosti, čo zjednodušuje ich absorpciu. Deje sa tak najmä pitím, jedením a dýchaním. Mikroplasty v tele môžu prispievať k vzniku zápalov, oxidačného stresu a poškodeniu buniek aj tkanív.

Mnohé mikroplasty obsahujú ťažké kovy a toxické látky. Pri výrobe plastov sa používa viac ako 10-tisíc rôznych chemikálií, z ktorých viac ako 2 400 môže mať negatívny vplyv na ľudské zdravie. „Máte tu absolútne neznámy kokteil chemikálií, ktoré sú na týchto mikroplastoch,“ povedal Frederick vom Saal, emeritný profesor biológie na University of Missouri.

Hoci zatiaľ nie je úplne jasné, aké škody mikroplasty spôsobujú, podľa väčšiny vedcov je len otázkou času, kým sa prejavia vo väčšom meradle. Existujú však silné náznaky: výskumníci v Neapole zistili, že pacienti so srdcovým ochorením, ktorí mali mikroplasty v tkanivách, mali dvakrát vyššiu pravdepodobnosť, že utrpia srdcový infarkt, mŕtvicu alebo že zomrú do troch rokov.

Zaujímavé je, že muži vo veku nad 55 rokov nemali vo svojom systéme toľko mikroplastov ako mladší muži. „Vždy sa pýtam, či naši rodičia používali také množstvo plastov, aké dnes používame my?“ hovorí expert na urológiu Ranjith Ramasamy. „Odpoveď je absolútne nie.“

V roku 1950 svet vyprodukoval dva milióny ton plastov, o 70 rokov neskôr ich množstvo narástlo na 460 miliónov ton. Ako sa plasty rozkladajú, menia sa na stále menšie častice, ktoré sa dostávajú do vody, pôdy a vzduchu. Ľudia a iné živočíchy ich následne absorbujú.

Podľa odhadov človek za 24 hodín prijme približne 300 väčších mikroplastových častíc. Iba jedením, pitím a dýchaním človek ročne absorbuje minimálne 70-tisíc častíc, čo predstavuje tanier plný mikroplastov. Za týždeň je to približne 5 gramov, čo je ekvivalent kreditnej karty.

Vyhnúť sa mikroplastom je nemožné, avšak vzhľadom na ich potenciálne negatívne účinky je dôležité minimalizovať ich príjem. Tu je päť najčastejších spôsobov, ako sa dostávajú do ľudského tela, a odporúčania, ako ich obmedziť.

5. Morské živočíchy

Morské živočíchy sú často považované za zdravú alternatívu mäsa. Čoraz viac sa však objavujú problémy s koncentráciou antibiotík, ťažkých kovov a mikroplastov v ich mäse. Za rok môže človek prijať až 10-tisíc mikroplastových častíc prostredníctvom ich konzumácie.

More sa stáva globálnym odpadiskom mikroplastov, ktoré najviac postihujú mäkkýše, ako sú slávky a ustrice, ktoré filtrujú veľké množstvá vody. Problémom sú tiež malé rybky, ako ančovičky, sardinky či haringy, ktoré sa jedia celé a tým pádom sa konzumujú aj s mikroplastmi. Akumulácia mikroplastov sa týka aj dravých rýb ako tuniak alebo treska.

Na zníženie príjmu mikroplastov z morských živočíchov je vhodné vždy odstrániť vnútorné orgány, dôkladne ich umyť a tepelne upraviť a vôbec obmedziť ich konzumáciu. Prechod na zdravšie alternatívy bielkovín, ako sú strukoviny, a omega-3 mastných kyselín, ako sú mleté ľanové semienka, môže byť účinným riešením.

4. Obaly potravín

Mikroplasty sa do ľudského tela dostávajú aj cez obaly na potraviny, a to desiatky častíc denne. Väčšina spracovaných potravín sa predáva v plastových obaloch. Už samotné spracované potraviny môžu obsahovať veľké množstvo plastov, pretože pri ich výrobe prichádzajú do kontaktu s plastovými súčasťami. Obaly tento problém ešte zhoršujú.

Plasty degradujú vplyvom vody, tepla a chemických látok, čo spôsobuje uvoľňovanie mikroplastov do balených jedál. Najviac pri ohrievaní v mikrovlnnej rúre. Preto je vhodné vyhnúť sa ohrievaniu jedla v plastových nádobách.

Najlepšou radou je znížiť príjem spracovaných potravín, najmä tých, ktoré sú balené v plastových obaloch. Konzervy tiež obsahujú plastové poťahy, ktoré sa môžu uvoľňovať do potravy. Kľúčom k eliminácii mikroplastov z obalov je preferovať používanie sklenených nádob a fliaš.

 

3. Domáci prach

Mikroplasty sa do ľudského tela dostávajú nielen cez jedlo, ale aj dýchaním. Našli sa v pľúcach, odkiaľ sa môžu šíriť do krvi. Denne človek môže vdýchnuť desiatky a potenciálne až stovky častíc mikroplastov v podobe domáceho prachu.

Jedným z najväčších zdrojov mikroplastov sú syntetické vlákna z oblečenia, kobercov a iných textílií. Z polyesteru, nylonu a ostatných chemických tkanív sa časom uvoľňujú mikroplasty, ktoré končia na zemi a neskôr víria vo vzduchu.

Eliminácia mikroplastov je možná uprednostňovaním prírodných tkanín a častým vysávaním, ideálne s HEPA filtrami, ktoré zachytávajú mikročiastočky. Vetranie môže tiež pomôcť.

2. Vonkajšie znečistenie

Vetranie môže, ale nemusí pomôcť. Kým inhaláciou domáceho prachu sa do tela dostávajú desiatky častíc, pri dýchaní znečisteného vzduchu sú to stovky častíc. Vedci boli prekvapení množstvom mikroplastov vo vzduchu v mestách. Tie sa do ovzdušia dostávajú nielen z priemyselnej výroby, ale najmä z pneumatík.

Existujú veľké rozdiely medzi vidiekom a mestami. V najznečistenejších oblastiach sa odporúča používať čističky vzduchu s HEPA filtrami. Ideálne je však tráviť čas v prírode, kde je zamorenie plastami minimálne.

1. Balená voda

Najväčším zdrojom mikroplastov je pre ľudské telo voda. Metaštúdie ukázali, že liter balenej vody v plastovom obale obsahuje v priemere 94 mikroplastov. Novšie štúdie však zistili, že v balenej vode sa nachádza až 100-násobne viac nanoplastov, pozorovateľných iba mikroskopom.

Aj voda z vodovodu obsahuje mikroplasty, ale v podstatne nižšej koncentrácii. Preto je preferované pitie tečúcej vody pred vodou z plastových fliaš. Opäť je vhodné zvoliť sklenené fľaše, ak je to možné.

Ideálnym riešením je pitie čajov. Teplom sa totižto veľká časť mikroplastov kryštalizuje do formy uhličitanu vápenatého, ktorý zostáva vo forme kryštálikov v kanvici po zovretí vody.

Okrem toho, že sa konzument zbaví časti mikroplastov, prijíma s čajom dôležité antioxidanty, ktoré pomáhajú znižovať oxidačný stres a podporujú chudnutie. Pitie čaju zo sklenenej fľaše výrazne eliminuje absorpciu mikroplastov a nanoplastov, čím sa znižuje príjem mikroplastov z tekutín, ich najväčšieho zdroja.

Zdroj: https://www.trend.sk/spravy/ludske-telo-je-plne-mikroplastov-pat-sposobov-ako-dostavaju-tela-ako-ich-eliminovat